Vispas en vergunningen
VISPAS EN VERGUNNINGEN
Als sportvisser krijg je te maken met een aantal wetten en regels, bijvoorbeeld op het gebied van vereiste visdocumenten. Maar ook op het gebied van gesloten tijd aas- en vissoorten, minimummaten vissoorten en beschermde vissen. Indien je je niet aan deze regels houdt, kan dat een boete opleveren
Vissen? Altijd de VISpas mee! Je hebt als sportvisser nog maar één document nodig om te mogen vissen in de meeste wateren in Nederland, namelijk de VISpas. De VISpas krijg je automatisch als je lid wordt van een hengelsportvereniging die is aangesloten bij Sportvisserij Zuidwest Nederland. Hiermee kun je met twee hengels en alle toegestane aassoorten vissen in alle wateren die zijn ingebracht in de Landelijke Lijst van Viswateren.
De VISpas en de Landelijke Lijst van Viswateren moet je beide bij je hebben bij het vissen op de wateren die in de lijst staan.
Met de VISpas kun je vissen in alle wateren die in de bijbehorende Lijsten van Viswateren zijn ingebracht. Wat houdt de VISpas nu precies in? Check de video:
Waar mag ik vissen?
Bij de VISpas krijg je de Landelijke Lijst van Viswateren, hierin staan alle wateren in Nederland waar je met je VISpas mag vissen. Hierin staan ook de algemene voorwaarden van de VISpas, de wettelijke visserijregels en eventuele bijzondere voorwaarden van een viswater. De Landelijke Lijst van Viswateren is 3 jaar geldig. Ieder jaar krijg je bij je nieuwe VISpas een Aanvullingslijst, zodat je altijd in zoveel mogelijk wateren kunt vissen. Om direct te kunnen vissen in aanvullingen, kan je de meest recente aanvullingen hier downloaden. Deze aanvullingen moet je even printen, zodat je aan de waterkant aan kan tonen dat je hier mag vissen.
Een handig overzicht van alle viswateren waar je mag vissen met je VISpas, kan je vinden op www.visplanner.nl Hier vind je ook alle hengelsportwinkels, trailerhellingen, charterschepen en verhuur van visbootjes.
Overtredingen en boetebedragen
De meest voorkomende overtredingen die betrekking hebben op de sportvisserij hebben een zogenaamde feitcode. Bij deze overtredingen hoort een vast boetebedrag. Voor overige overtredingen wordt de hoogte van de boete vastgesteld door de Officier van Justitie. Een compleet overzicht van de meest voorkomende overtredingen en bijbehorende boetebedragen kan je hier vinden